Decoratief schilderwerk aan klassieke schepen:
- lofwerk
- houtimitatie
- marmerimitatie
- letterwerk
In vroeger tijden werden de vracht- en beurtschepen meest onderhouden door de schippers/eigenaren zelf. Veel aandacht werd ook besteed aan het decoratief schilderwerk. Want aan een goed verzorgd schip kon men de betrouwbaarheid van de schipper aflezen.
Van der Meer schilders sinds 1880
Heeft in deze decoratieve verftechnieken een rijke traditie die van vader op zoon is overgegaan. Aangevuld met cursussen en bovenal een grote interesse in schilderwerk, verftechnieken en scheepshistorie wordt deze traditie voortgezet, met verve.
Uit onze boekhouding van 1922: roef geverfd
Hout- en marmerimitatie
Roeven werden vroeger vaak door de schilder gehout en de schoorsteenmantels gemarmerd. Deze technieken pas ik nog steeds toe bij schepen (en ook woningen). De spiegels van de schepen werden ook gehout. Dit kwam voort uit de gewoonte om bij de -toen nog- houten schepen de konten zolang mogelijk in de harpuisolie te houden in plaats van houtteer. De sterke lucht van teer werd zo buiten de roef gehouden.
Houtimitatie achteronder van de tjalk Vriendentrouw, verschillende stadia van de behandeling
Marmerimitatie op de schoorsteenmantel van de tjalk Vriendentrouw
Houtimitatie op de kont van skûtsje De Lege Wâlden
Naamborden
’s Winters werden de losse onderdelen zoals naamborden, mastwortels en roerklikken behandeld in onze verfwinkel (schilderswerkplaats). En dit werk doe ik nog steeds bij ons in de werkplaats, zoals het naambord van zeiltjalk Babbelaer.
Schoorsteenstukje
Ook werden er in de roef wel schoorsteenstukjes geschilderd boven de schoorsteenmantel. Deze schilderijtjes heb ik ook al verschillende keren mogen maken. Op de foto een schoorsteenstukje met daarop een skûtsje gelegen in de Âld Far in Terherne. De woning op deze schildering is dezelfde woning waarin dit schoorsteenstukje zich bevindt. De schoorsteenmantel heb ik gemarmerd en de rest van de woonkamer in authentieke kleuren geschilderd.
Scheeps lofwerk
Op de foto de Compaen uit Arnhem en het aanbrengen van het lofwerk.
Dit Jugendstil ontwerp is ook van eigen hand.